Ders 21. Pozisyon büyüklüğü, risk seviyesi
1000$ yatırdığınızı ve işlem yapmak istediğinizi düşünün. Bütün toplamı tek seferde kullanmalı mısınız?
Muhtemelen hayır: risk yönetimi hakkında nasıl konuştuğumuzu hatırlıyor musunuz? Peki hangi pozisyon büyüklüğünü seçmelisiniz?
- adım. Bir işlemde mevduatınızın %1-2'sinden fazlasını riske atmayın. Bu şekilde, işlemlerinizden bazıları başarılı olmasa bile, tüm paranızı kaybetmeyeceksiniz ve işlem yapmaya devam edebileceksiniz. Örneğin, mevduatınız 1.000$ ise, 10$'dan (hesabınızın %1'i) fazlasını bir işlemde riske atmayın.
- adım Belirli bir işlem için zarar durdurun nerede olacağını belirleyin. Sonra onunla giriş fiyatınızın arasındaki uzaklığı pip olarak ölçün. Bu kaç pip riske ettiğinizdir. Bu bilgiye ve 1. adımdaki hesap riski limitine göre, ideal pozisyon boyutunu hesaplayın. Örneğin EUR/USD'yi 1.1100'den almak istiyorsunuz ve zarar durduru 1.1050'de koydunuz. Bu işlemdeki riskiniz 50 piptir ve 10$ riske edebilirsiniz.
- adım. Şimdi, hesap riskini ve işlem riskini temel alarak pozisyon boyutunu belirliyorsunuz. Farklı lot büyüklükleri olduğunu unutmayın. Bir 1000 lot (mikro) pip hareketi başına 0,1$ değerinde, 10,000 lot (mini) 1$ değerinde ve 100,000 lot (standart) pip hareketi başına 10$ değerindedir. Bu, USD'nin ikinci sırada bulunduğu tüm çiftler için geçerlidir, örneğin EUR/USD. Eğer USD ikinci sırada değilse, o zaman bu pip değerleri biraz farklılık gösterecektir. Standart lot üzerinden işlem yapmanın yalnızca profesyonel yatırımcılara tavsiye edildiğini unutmayın. Ekranınızda gördüğünüz formülü kullanın. EUR/USD'de 50 pip durağımız olduğunu varsayarak, pozisyon boyutu için aşağıdaki formülü kullanın. Pozisyon boyutu mikro lot cinsinden çünkü hesaplamada kullanılan pip değeri de mikro lot cinsindendi. Mini lot sayısı için, 1 mini lot elde etmek için hesaplamada 0,1$ yerine 1$ kullanın, İşte formül. Riske edilen pipler işlemden işleme sık sık değişir, belki sonraki işleminiz 20 pip durağına sahiptir. Aynı formülü kullanın.